Specjal 1978 _ nowe życie

Zastaw się, a postaw się - miejsce, gdzie możemy chwalić się swoimi X1/9

Moderator: lukaa

Lucaso27

Re: Specjal 1978 _ nowe życie

Post autor: Lucaso27 »

Lewarek powinien lekko chodzić. Odkręć od skrzyni i wtedy zobacz. Jeśli nadal będzie wyczuwalny opór to w lewarku kula jest za ciasno. Jeśli lekko to w skrzyni jest coś nie tak, najprawdopodobniej zaciera się oś wybieraka.
Awatar użytkownika
lukaa

Post autor: lukaa »

Dzięki , chyba wiem gdzie jest problem. Wyprostowałem końcówkę drążka w miejscu przykręcenia do lizaka bo myślałem że ma być prosty.
Sam mechanizm chodził lekko, wodzik skrzyni też. po skręceniu wyszedł kwas.
Awatar użytkownika
lukaa

Mała rzecz a cieszy, Xs dostał nowy spryskiwacz.
Obrazek
Obrazek
odnowiłem też licznik
Obrazek
i Xs z perspektywy gołębi.
Obrazek
Awatar użytkownika
lukaa

Witam!
Dzisiaj dostałem próbne tablice i wreszcie wyjechałem na drogę :D :D :D
Radocha z jazdy niesamowita. Niestety trzeba myśleć za wszystkich, pomimo że Xs jest pomarańczowy jak śmieciarka już zaatakowała mnie na skrzyżowaniu kierowniczka Yarisa. Na szczęście skończyło się na pisku gum.
Wyszedł feler w postaci wchodzącej ze zgrzytem 3 :( . Na razie ćwiczę zmianę biegów z międzygazem, ale trzeba będzie wypruć skrzynię. Oczywiście odmówił współpracy mechanizm lewej korbki , znowu rozbieranie drzwi.
Lechu

Post autor: Lechu »

Zgrzytająca trójka to częsty problem w X-ach. Można, przy odrobinie wprawy, z tym jeździć bezzgrzytowo ale szybka redukcja jest problematyczna bez podwójnego wysprzęglania.
Podoba mi się Twój Fiacik. Roznawiło mnie określenie: "kolor śmieciarki".

Pozdrawiam
Malwin

Post autor: Malwin »

No genialnie !!!!!
W sam raz na sezon !
Awatar użytkownika
lukaa

Lechu pisze: 27 kwie 2022, 15:25 Zgrzytająca trójka to częsty problem w X-ach. Można, przy odrobinie wprawy, z tym jeździć bezzgrzytowo ale szybka redukcja jest problematyczna bez podwójnego wysprzęglania.
Podoba mi się Twój Fiacik. Roznawiło mnie określenie: "kolor śmieciarki".

Pozdrawiam
Żadna to przyjemność zmieniać biegi z między gazem. :( . Xs nie był jezdny więc nie miałem wiedzy o stanie skrzyni, wymieniłem tylko uszczelnienie wałka i półosi. Mam drugą skrzynię łamię się czy ją prewencyjnie remontować czy może będzie dobra. Zrobiłem parę kilometrów brakuje 5. Autko wcale nie jest cherlawe . Myślę że docelowo będzie skrzynia 5 ale dopiero po sezonie.
Awatar użytkownika
lukaa

Lucaso27 pisze: 16 sty 2022, 14:03 Już niebawem, jak widać będziesz się cieszył jazdą. Dobra robota. Mam pytanie odnośnie zaślepek pod lampami, nie bardzo rozumiem po co one są. W wersji B dało się odkręcić ramkę reflektora mimo iż była nakładka na zderzaku. Czy w Twoim aucie jest możliwy demontaż reflektora gdy te zaślepki są założone? Pytam, bo chcę to zaspawać na równo w swoim.
Już wiem do czego są te zaślepki :D Wyszło na przeglądzie, musisz zdemontować je do odkręcenia okularu (czarnego) lampy, inaczej nie wsadzisz śrubokręta do dolnej śrubki.
Mam już przegląd, w przyszłym tygodniu jeszcze raz do wydziału komunikacji.
Awatar użytkownika
lukaa

Wreszcie zmęczyłem urzędy. Odebrał dzisiaj nowe tablice:
Obrazek

Obrazek
Malwin

Post autor: Malwin »

Gratulacje!!!
Widzę że Andrychów?
Może jakieś spotkanie w okolicy Kalwarii?
ODPOWIEDZ