Fiat X1/9 szary - remont

Tuning / Problemy / Awarie - kącik majsterkowicza

Moderator: lukaa

Lucaso27

Fiat X1/9 szary - remont

Post autor: Lucaso27 »

Postanowiłem umieścić relację z remontu mojego X'a, choć nie wiem czy uda mi się zrealizować ten projekt.

Uważam, że X jest dosyć trudny w naprawie blacharskiej ze względu na konstrukcję, żeby naprawić jakiś element często trzeba odwiercić 3-4 inne. Tak jest w przypadku mojego, gdyż jest dość mocno nadgryziony. Odpowiednia ilość czasu i samozaparcia powinna tu pomóc.

Dlaczego decyduję się na odbudowę tego egzemplarza? Można przecież poszukać w lepszym stanie. Otóż z kilku powodów, po pierwsze jest w oryginalnym stanie i żaden partacz nie zdążył go zepsuć jestem w stanie uzyskać szablony potrzebne do odtworzenia elementów. Drugim powodem jest możliwość poznania jego konstrukcji, słabych i mocnych stron nadwozia, co może i czytelnikom forum pomoże w remontach. Wreszcie jest to kolejna możliwość podnoszenia swoich umiejętności w temacie blacharki.

Czy jest to naprawa uzasadniona ekonomicznie, czy jest opłacalna? W żadnym wypadku, nie przy obecnej wartości rynkowej tych modeli (osobiście uważam, że to auto jest niedoceniane, może w przyszłości to się zmieni).

Nie oczekujcie jednak relacji z remontu w stylu Seniora czy Herberta, nie potrafię tak barwnie opowiadać ale może choć trochę Was zaciekawię ( może też forum się
trochę dzięki temu ożywi? ).

Parę fotek na początek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

P.S. w miesiącu styczniu nad prawidłowym przebiegiem prac czuwał Kolega Wojtek. img/smilies/trink39

Obrazek
Lucaso27

Re: Fiat X1/9 szary - remont

W międzyczasie zacząłem remont tylnej klapy. Po dokładnych oględzinach postanowiłem oddzielić poszycie od szkieletu, co w sumie okazało się właściwym posunięciem. Nadmienię, że nie zawsze jest to konieczne, uzasadnione itp, w przypadku mojej klapy lepiej było przyjąć taki sposób naprawy tym bardziej, że kołek trzymający ogranicznik puścił na zgrzewach. Jak widać nie wszędzie dotarła kataforeza fabryczna, jakiś bąbel powietrza się znalazł i blacha pozostała goła dając miejsce dla rudej. Ktoś robił oczywiście konserwację, to te ciemne miejsca, jak widać się nie postarał.
W każdym razie co trzeba zostało naprawione, ruda usunięta. Blachy gotowe do nałożenia podkładu przed ponownym połączeniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lukaa

Post autor: lukaa »

Lucaso27 pisze: 03 paź 2021, 18:48 Postanowiłem umieścić relację z remontu mojego X'a, choć nie wiem czy uda mi się zrealizować ten projekt.
Nie załamuj się, dasz radę. :D Chociaż gangrena straszna
Lucaso27

Zrobiłem przyrząd do ustalania położenia mocowań wahaczy. Będzie mi potrzebny później, belki zawieszenia będę odwiercał i po ich naprawie oraz podłużnic przyrząd pomoże mi we właściwym montażu.

Obrazek
Lucaso27

Odwierciłem tunel środkowy z rurami, zaskoczył mnie stan podłogi, pozytywnie, zgnilizna tylko na końcach. Samo korytko oczywiście z nalotem rdzy, wygląda na takie do uratowania. Wcześniej rury trzeba poodwiercać. Przy okazji rurkę do nagrzewnicy mam do wymiany. Zastanawiam się nad zastosowaniem miedzianej, uważacie to za dobry pomysł? Może macie jakieś inne propozycje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lukaa

Post autor: lukaa »

Witam!
Wreszcie coś się dzieje na forum.
Jak masz rury na wierzchu to zrobiłbym je z rury aluminiowej, zdecydowanie tańsza od miedzianej. do nagrzewnicy wygniesz na kolanie. Do chłodnicy jeżeli masz giętarkę do rur też powyginasz. (albo instalator CO). Ewentualnie ze spawaniem nie masz problemów to z cienkościennych rur stalowych i pospawać na kolanach hamburskich.
Lucaso27

Czasu brak jednak udało mi się wykonać przedni zderzak. Pomysł i wykonanie własne, inspiracją był trochę Merak SS, trochę 288 GTO. Nie chcę stylizować na wersję A natomiast parapety i nakładki z wersji B w ogóle nie nie są moimi faworytami. No, ewentualnie same parapety zamocowane bliżej nadwozia mogłyby być.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lukaa, dzięki za rady odnośnie rur, na razie temat odłożyłem na później.
Lechu

Post autor: Lechu »

Cześć Łukasz,

Fajnie to wygląda. Jak zamierzasz wykończyć zderzak? Kolor nadwozia, czarny, czy jakieś błyskotki?
Lucaso27

Cześć Lechu.

Kolor najprawdopodobniej czarny mat ale Monika się buntuje i chce w kolorze auta, co mnie średnio się widzi. Chociaż dach, pokrywa silnika i lusterka będą w kolorze nadwozia. Zobaczymy na finiszu jak będzie lepiej. W każdym razie żadnych błyskotek 😉
Lechu

Post autor: Lechu »

Jaki masz pomysł na tylny zderzak? Coś podobnego, czy dwuczęściowy?
ODPOWIEDZ