1. Jak hamują wasze X, jaką siłę trzeba włożyć do poprawnego zahamowania. Serwo występuje w tych cudeńkach?
2. Ręczny, byłem z X na diagnostyce i jest marny, zaciągnięty na max a koła dalej się kręcą?
co prawda długo stał, tarcze lekko przyrdzewiały zwłaszcza tylna prawa. Obecnie jest u mechanika który przepatrzył układ i stwierdził że po remoncie i tak z hamowaniem będą kłopoty.
Hamulce, jakość hamowania
Moderator: lukaa
Re: Hamulce, jakość hamowania
1. To jest męskie auto. Jak chcesz z serwem to musisz zmienić modelMaciejkaa pisze: ↑14 wrz 2021, 23:21 1. Jak hamują wasze X, jaką siłę trzeba włożyć do poprawnego zahamowania. Serwo występuje w tych cudeńkach?
2. Ręczny, byłem z X na diagnostyce i jest marny, zaciągnięty na max a koła dalej się kręcą?
co prawda długo stał, tarcze lekko przyrdzewiały zwłaszcza tylna prawa. Obecnie jest u mechanika który przepatrzył układ i stwierdził że po remoncie i tak z hamowaniem będą kłopoty.
2. Jak chcesz mieć hamulec to wszystko musisz zregenerować lub dać nowe.
Tarcze, węże nie problem są dostępne i tanie, zestawy naprawcze do pompy i zacisków też. Zaciski są ze 125p/polonez i całej masy fiatów, zastav i seatów. Bez problemu można dostać nowe. Pompy czasami się gdzieś pojawiają i szybko znikają.
Linki tanio kupisz tu: https://www.eurosport-uk.net/shop/index ... 5fu2c38v11
lub możesz dorobić. W okolicy ul. Zakopiańskiej w KRK był zakład który dorabiał linki . Nie wiem czy jeszcze istnieje.
Tak jak napisał Lukaa, serwa brak.
Moim zdaniem sprawne standardowe hamulce są wystarczająco dobre do normalnej jazdy, jeśli silnik nie był wzmacniany. Oczywiście trzeba dużo mocniej naciskać p... i nie ma co porównywać z autami nowocześniejszymi. Jest to zwłaszcza odczuwalne, gdy pojeździsz Xsem ze dwa tygodnie, a potem wsiądziesz do czegoś nowszego. Pierwsze hamowanie może skutkować opieprzem od ewentualnych pasażerów i jobami od kierowcy następnego pojazdu.
Hamulec ręczny to osobna bajka. Problematyczny jak i w innych Fiatach z tamtych lat ale naprawialny.
Powodzenia w naprawach i radości z jazdy.
Moim zdaniem sprawne standardowe hamulce są wystarczająco dobre do normalnej jazdy, jeśli silnik nie był wzmacniany. Oczywiście trzeba dużo mocniej naciskać p... i nie ma co porównywać z autami nowocześniejszymi. Jest to zwłaszcza odczuwalne, gdy pojeździsz Xsem ze dwa tygodnie, a potem wsiądziesz do czegoś nowszego. Pierwsze hamowanie może skutkować opieprzem od ewentualnych pasażerów i jobami od kierowcy następnego pojazdu.
Hamulec ręczny to osobna bajka. Problematyczny jak i w innych Fiatach z tamtych lat ale naprawialny.
Powodzenia w naprawach i radości z jazdy.
Dzięki za odpowiedzi, po naprawie a już jest w toku, sprawdzę różnice. Rozglądam sie za częściami zapasowymi. U nas marnie, ebay coś więcej. Mam na oku pompę hamowania, pompę sprzęgła, dostawa ciut droga, poszukam i na to rozwiazanie.
Hamuje normalnie, jak w starym aucie
Choć mechanicy rekomendują zmianę
Choć mechanicy rekomendują zmianę